Food Recipes

Charming Lemon Cookies

Happy Easter, knitter babe!

I've wanted to have lemon cookies for a long time, so to celebrate Easter I decided to bake some to enjoy with my cappuccinos. They're so pretty and tasty that I wanted to share the recipe also to you. You can make the cookies with or without the icing, as you prefer. I used both butter and coconut oil, but you can use only one of them if you don't have or you don't like the other one.

Dough

2 lemons
50 g coconut oil
80 g butter
1 dl sugar
1 egg
3,5 dl flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon vanilla sugar

Icing

1 tablespoon lemon juice
125 g powder sugar

Instructions

Heat the oven to 175 degrees. Wash the lemons. Grate the skin of the lemons and press off the juice. Whip sugar and room temperature greases in a bowl. Add the egg and grated lemon skin and whip a bit more. Mix the flour, baking powder and vanilla sugar in another bowl and add to the dough on parts. If you want to make the icing, take one tablespoon of the lemon juice and mix it with the powder sugar in a separate bowl to make the icing. Add rest of the lemon juice to the dough and whip.

Take two teaspoons and make cookies to a greaseproof paper. We all know that size matters, so you can make them bigger or smaller, as you prefer. Cook in oven 15-20 minutes and let cool.

Decorate with icing and enjoy with clean conscience and a good cup of cappuccino. Best enjoyed shared with someone special 💛💛

Suloiset sitruunapikkuleivät

Ihanaa pääsiäistä!

Minun on jo pitkään tehnyt mieli sitruunapikkuleipiä. niinpä päätin ottaa ja leipoa niitä itselleni pääsiäisen kunniaksi. Ja niistä tuli niiiiiin ihania, että halusin jakaa reseptin myös sinulle.

Tein myös kuorrutteen pikkuleiville, koska minulla sattui olemaan tomusokeria, mutta se ei ole pakollinen. Käytin sekä kookosöljyä että voita rasvana, mutta voit halutessasi käyttää vain toista niistä.

Taikina

2 sitruunaa
80 g voita
50 g kookosöljyä
1 dl sokeria
1 muna
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Kuorrute

1 rkl sitruunamehua
125 g tomusokeria

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Pese sitruunat ja raasta niiden kuori. Purista sitruunoista mehu kuppiin. Vatkaa kulhossa huoneenlämpöiset rasvat sekä sokeri. Lisää muna ja sitruunankuoriraaste ja vatkaa vielä vähän lisää. Yhdistä toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää parissa erässä taikinaan ja vatkaa. Ota sitruunamehusta 1 rkl erikseen ja sekoita se tomusokeriin erillisessä kulhossa kuorrutusta varten. Kaada loppu sitruunamehu taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

Otat taikinasta kekoja kahdella lusikalla leivinpaperille ja paista noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä ja koristele kuorrutteella.

Nauti hyvällä omallatunnolla ihana cappuccinokupillisen (tai usean) kanssa. Parasta nautittuna hyvässä seurassa 💛💛

You may also like...

Popular Articles...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.